3 april 2016

‘Aardwarmte nieuwe goud voor duurzaam Brabant’

Martijn de Kort (Statenlid PvdA Brabant) heeft Statenvragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over het grootschalige gebruik van diepe aardwarmte. De Kort schrijft dat aardwarmte zowel voordelen oplevert voor huishoudens als voor bedrijven. ‘Het grootschalige gebruik van diepe aardwarmte geeft bedrijven goedkope warmte en daarmee een concurrentievoordeel en huishoudens een lagere energierekening’, aldus De Kort.

De Kort onderbouwt zijn bewering aan de hand van recent onderzoek van het technologisch onderzoekscentrum VITO in Mol. Uit een put van 3,6 km diep werd water opgepompt met temperaturen tot 138 graden. Deze proef was zeer succesvol. De twee bronnen in Mol kunnen 15 tot 17 MW aan thermische warmte en 1,5 MW elektriciteit leveren.

De provincie werkt samen met o.a. de gemeenten Breda, Tilburg en Helmond en Brabant Water aan het concretiseren van toepassing van geothermie in Brabant. De Kort: ”Aardwarmte is een duurzame energiebron en is daarom beter voor ons leefmilieu. Tevens is aardwarmte veilig en milieuvriendelijk. Kortom we moeten haast maken met het gebruik van aardwarmte en dit op termijn op grote schaal in Brabant gaan toepassen.” De Kort voert tevens aan dat er nog veel op duurzaamheidsgebied moet gebeuren om de doelstellingen uit het Energieakkoord in 2020 te halen.