In Memoriam Evert Begemann

18 augustus 2018

In Memoriam Evert Begemann

 

Donderdag 16 augustus is Evert Begemann overleden. Evert was secretaris van de afdeling Altena van de PvdA, en bestuurslid van Progressief Altena, de politieke beweging waarin de PvdA samenwerkt met GroenLinks en D66 in het Land van Altena.

 

Op de website van Progressief Altena is het volgende over Evert te lezen:

 

“Onze Rode Ridder, oud raadslid, fractievoorzitter, wethouder en bestuurder van PvdA Altena en Progressief Altena is afgelopen donderdag overleden.

 

Evert: een socialist, een idealist, een realist.

 

Hij zocht naar de overeenkomsten, in plaats van de verschillen.

“Alleen ga je sneller, samen kom je verder,”
onze lijfspreuk was Evert op het lijf geschreven.

 

In de herfst van vorig jaar kwam het vreselijke bericht dat Evert ongeneeslijk ziek was. 

We koesteren de herinnering aan Evert, aan de vele gedeelde ervaringen en gesprekken die praktisch en ook wel filosofisch van aard waren. Dit korte In memoriam (houdt het vooral kort, zou Evert zeggen, want anders lezen de mensen ’t niet)  besluiten we daarom met een idee van de stoïcijnen over het leven en de dood, wat aansluit bij onze ervaring van hoe Evert in het leven stond en wat navolgenswaardig is.

 

‘De gedachte aan sterfelijkheid kan je een vriendelijk mens maken, doordat je beseft ‘we zitten allemaal in hetzelfde schuitje onderweg naar het eind van ons leven’. Hoe kun je dan iemand haten of kwaad toewensen?’”

 

Evert was vooral in de regio Altena actief. Maar ik kende hem als contactpersoon van de PvdA voor de regio. Vele malen hadden we contact, regelmatig organiseerde hij een activiteit in het mooie Altena, en meermalen was ik op ledenvergaderingen en de 1 mei-vieringen op uitnodiging van Evert.

 

Een vriendelijk, gedreven en gepassioneerde man. Een socialist, idealist en realist! Wij, vanuit het bestuur van de PvdA-Brabant, danken Evert voor zijn grote inzet voor de PvdA, de sociaaldemocratie en de progressieve beweging.

 

Henk Leenders

Lid bestuur PvdA-Brabant, contactpersoon West-Brabant