Provincie verkent Watersnoodroute na oproep PvdA

23 februari 2018

65 jaar geleden werd Nederland getroffen door de Watersnoodramp. Ook in Brabant richtte deze ramp grote schade aan. PvdA-Statenlid Ben Maas steunt daarom de eerdere oproep van PvdA-raadslid Paul Klaver uit Roosendaal tot het uitzetten van een Watersnoodroute, om deze ingrijpende gebeurtenis een nog betere plaats te geven in het Brabantse geheugen. Op vragen van de Statenfractie heeft het provinciebestuur toegezegd samen met gemeenten het idee van een Watersnoodroute serieus te gaan onderzoeken.

In het West-Brabantse landschap zijn nog veel tekens te vinden die herdenken aan de ramp van 1953. Een watersnoodroute zou deze plekken met elkaar verbinden en geïnteresseerden van informatie over de gebeurtenissen voorzien. Volgens Ben Maas van de PvdA-Statenfractie hoort een dergelijke route thuis in het Brabantse culturele erfgoed: om te gedenken, maar ook om het belang van de voortdurende Nederlandse strijd tegen het water te benadrukken.

Volgens gedeputeerde Henri Swinkels komt dit initiatief op het juiste moment. 2018 is niet alleen het jaar waarin de ramp zich 65 jaar geleden voltrok: het is door samenwerkingsorganisatie Waterpoort ook uitgeroepen tot het “jaar van water”. Op de vragen van Maas liet Swinkels weten dat het provinciebestuur bereid is het voortouw te nemen bij het initiatief, waarbij ook verbinding moet worden gezocht met bestaande routes in Zeeland en Zuid-Holland. Wel benadrukt de gedeputeerde dat realisatie in 2018 wellicht te snel is. De PvdA-Statenfractie is blij met de actieve rol van de provincie bij dit initiatief en houdt de ontwikkeling van deze Watersnoodroute met grote interesse in de gaten.