PvdA Brabant kritisch over goederenvervoer

16 mei 2018

‘Slapen langs het spoor wordt een regelrechte hel’

Nadat de gemeenten Den Bosch, Zaltbommel, Maasdriel, Neerijnen en Geldermalsen zich al uitspraken tegen de toename van het goederenverkeer over de Brabantse sporen, begint nu ook de provinciale politiek zich kritisch uit te laten over het besluit van Prorail. De gemeenten riepen staatsecretaris Stientje van Veldhoven (D66) op tot maatregelen die geluidsoverlast tegen zouden gaan, zodat buurtbewoners zeker kunnen zijn van een goede nachtrust. PvdA statenlid Ben Maas noemt het huidige besluit van Prorail “teleurstellend”, “Slapen langs het spoor wordt een drama als dit plan tot uitvoering komt” aldus Maas.

Prorail wil dat er in de toekomst veel meer treinen gaan rijden over het traject langs Waardenburg, Zaltbommel, Hedel, Den Bosch, Vught en Boxtel laten rijden. Dagelijks moeten het 432 passagierstreinen en zo’n 70 goederentreinen worden, een veelvoud van wat het nu is.

In opdracht van de gemeenten die aan dit traject liggen is er door TNO een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat met name de goederentreinen voor veel overlast zorgen. In het rapport wordt gesproken van trillingen die te vergelijken zijn met een aardbeving met kracht 4 op de schaal van richter. Tot verontwaardiging van de Brabantse gemeenten en de provincie komt het Rijk niet met maatregelen die de geluidshinder tegen gaan.

In de Provinciale staten roept de fractie van de  PvdA het college op tot maatregelen om de leefbaarheid van de gebieden langs het spoor te waarborgen en de eventuele gezondheidseffecten tegen te gaan. Uit onderzoeken is gebleken dat trillingshinder ernstige slaapverstoring op chronische basis kan veroorzaken. Langdurige blootstelling aan trillingshinder leidt tot ernstige en langdurige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten. “Natuurlijk is het spoor belangrijk voor de Nederlandse economie. Het zorgt ervoor dat personen gemakkelijk van A naar B kunnen komen en tegelijkertijd zorgt het spoor ervoor dat Nederlandse bedrijven gemakkelijk goederen kunnen exporteren.” Maar dat het spoor mensen uit hun slaap houdt noemt Maas “ontoelaatbaar”.