Samenwerking provinciebestuur VVD, D66, GroenLinks en PvdA eindigt

7 februari 2020

De Brabantse VVD heeft op vrijdag 7 februari 2020 bekendgemaakt gesprekken met Forum voor Democratie en CDA aan te gaan over het vormen van een nieuw provinciebestuur in Brabant. Deze keuze heeft tot gevolg dat het provinciebestuur dat na de verkiezingen van maart 2019 werd gevormd met VVD, D66, GroenLinks en PvdA eindigt. Het CDA was in december 2019 al uit deze coalitie gestapt, waardoor er moest worden gezocht naar een nieuw stabiel bestuur voor Brabant.

De fractie en gedeputeerden van de VVD hebben de keuze voor Forum voor Democratie en CDA gemaakt na een verkenning van rapporteurs Alfred Arbouw en Peter van der Velde, die in januari 2020 het politiek bestuurlijke speelveld in Provinciale Staten onderzochten. Na deze verkenning heeft de VVD zowel de samenwerking met de rechtse partijen, als met de bestaande coalitie aangevuld met de SP verder onderzocht. De PvdA-fractie had graag samen met VVD, SP, D66 en GL de komende drie jaar Brabant bestuurd.

De VVD diende een keuze te maken om tot een nieuwe meerderheidscoalitie te komen en koos uiteindelijk voor samenwerking met FVD en CDA. VVD kiest met samenwerking voor CDA en Forum voor Democratie voor een conservatief-populistische koers. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat er op voor de PvdA belangrijke thema’s afstand van het huidige bestuursakkoord Kiezen voor Kwaliteit zal worden genomen. Inhoudelijk is de PvdA-fractie benieuwd naar het hoofdlijnenakkoord dat deze drie partijen zullen sluiten.

Als het gaat om de bestuurbaarheid van Brabant vinden we de keuze van de VVD voor het CDA opmerkelijk. De onberekenbaarheid en interne onstabiliteit van de CDA-fractie heeft juist gezorgd voor de coalitiecrisis waarin Brabant verkeerde. Besturen met Forum voor Democratie, dat nog geen enkele bestuurservaring heeft, kan het beste als avontuur worden omschreven. Deze keuze voor Forum en CDA lijkt ons dan ook geen verantwoordelijke keuze voor een stabiel bestuur in Brabant.

Sinds 2015 heeft de PvdA Brabant vijf jaar ontzettend fijn samengewerkt met de VVD. Samen met SP en D66 hebben we tussen 2015 en 2019 Beweging gebracht in Brabant. Er is toekomstgericht beleid gevoerd, waarin Brabant voorop durfde te lopen. Deel uitmaken van deze constructieve en succesvolle coalitie was een waar genoegen. Ook na de verkiezingen van maart 2019 hebben we samen met VVD, D66 en GroenLinks stabiel samengewerkt. We vinden het dan ook verdrietig dat aan onze coalitiesamenwerking met de VVD voorlopig een einde komt.