Interpellatiedebat ‘Actuele informatie stallendeadline’

28 juni 2024

Op 28 juni vond er een interpellatiedebat plaats in verband met de stallen deadline.
Onder de video kun je de inbreng lezen van onze fractievoorzitter Ward Deckers.

Voorzitter,

Twee weken geleden vierden wij de 7e verjaardag van onze zoon. Waarom dat relevant is? Het herinnerde mij eraan dat hij is geboren in 2017. Precies het jaar dat deze provincie de huidige stikstoflijn heeft ingezet. Een lijn die gaat over het verminderen van de stikstof. Bijvoorbeeld door de innovatieve stalsystemen. Maar ook door bijvoorbeeld in te zetten op extensivering. Ik vind het niet onlogisch dat we hier vandaag, 3 dagen voor 1 juli nogmaals met elkaar staan. Ik begrijp heel goed dat deze maatregel voor individuele agrarische ondernemers slecht uitpakt. Dat neem ik niet lichtzinnig. Maar ik sta hier ook voor een groter belang:

  • Ik sta hier ook voor het belang van al die ondernemers die in al die 7 jaren wél hun vergunning hebben aangevraagd
  • Ik sta hier ook voor al die ondernemers die vragen om een grotere mate van standvastigheid vanuit de overheid
  • Ik sta hier ook voor die Brabanders die hun huis niet kunnen bouwen omdat de vergunningverlening op slot zit
  • Ik sta hier voor al die ondernemers met een vergunning die gevoelig wordt voor handghavingsverzoeken als wij vandaag besluiten het stikstofbeleid te versoepelen.

Daarom sta ik hier. En dan hoop je te kunnen rekenen op grote invloedrijke bedrijven. Bedrijven zoals de Rabobank. Ik heb me bijzonder verbaasd over de agrarische lobby van het bedrijf dat jaren miljarden verdienende aan het financieren van onze boeren. En nu, als er ook naar hen gekeken wordt voor het financieren van de broodnodige transitie vrolijk wegkijkt en de bal naar de overheid kaatst.

Voorzitter, hoe lastig het ook is. Dan ben ik tevreden met een college dat haar nek uitsteekt om te doen wat het kan om deze transitie wél te laten slagen.

quote in artikel ED 28 juni.

De pers schreef direct na het debat er een artikel over: https://www.ed.nl/eindhoven/brabantse-coalitie-bijt-van-zich-af-boerenbedrijven-niet-illegaal-en-niet-vogelvrij