Concept Uitvoeringsagenda Levendig Brabant

Door Saskia van Hulten op 2 september 2024

Op vrijdag 30 augustus spraken we in een themavergadering met de gedeputeerde over het concept Uitvoeringsagenda Levendig Brabant. In dit programma worden de doelen op het gebied van Sport, Recreatie, Erfgoed en Cultuur samen. De PvdA en GroenLinks fracties vinden dat er een solide programma ligt, waar de afspraken die we in het bestuursakkoord gemaakt hebben goed in terug te vinden zijn. We hebben er vertrouwen in dat doelen op het gebied van Sport, Recreatie en Erfgoed gehaald zullen worden. Over Cultuur hadden we nog een aantal opmerkingen.

Zo vinden we het belangrijk dat er aandacht is voor de dwarsverbanden tussen de provinciale programma’s. Erfgoed wordt bijvoorbeeld al meegenomen bij de ontwikkeling van ruimtelijke plannen. Vakmensen zoals beeldhouders kunnen ingezet worden bij restauratie van kerken en andere monumenten. En kunstenaars kunnen vaker ingezet worden om creatief mee te denken over oplossingen voor maatschappelijke opgaven, zoals bij de energietransitie en de landbouwopgaven. Daarvoor ligt nu het initiatief bij Cultuur, maar als zo’n inzet succesvol is voor een ander programma, bijvoorbeeld bij economie of landbouw, dan vinden wij dat die programma’s dat vervolgens onderdeel van hun eigen werkwijze kunnen maken. Zodat er bij Cultuur weer financiële ruimte komt voor een volgende innovatie. Die verbinding zoeken is een doel uit het bestuursakkoord maar wordt nog vrijwel niet gelegd.

We hebben ook meer aandacht voor jongeren gevraagd. In het bestuursakkoord en in de uitvoeringsagenda staat dat jonge makers als doelgroep middels subsidie (investering zoals wij het noemen) ondersteunt worden om verder te komen. Echter, deze voorwaarde is niet meegenomen in de subsidieregeling die al vorig jaar is vastgesteld, waardoor juist jongerenfestivals buiten de boot zijn gevallen bij de verdeling van de subsidies. De gedeputeerde heeft beloofd daarnaar te kijken.

Saskia van Hulten

Saskia van Hulten

De sterkste schouders, moeten de zwaarste lasten dragen. Als PvdA Statenlid zal ik mij met volle overtuiging inzetten voor een duurzame samenleving in onze provincie. Dat doe ik positief en pragmatisch. Continu op zoek naar oplossingen waarbij basisvoorzieningen én een gezonde leefomgeving voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijven. Mensen met een laag- of middeninkomen mogen

Meer over Saskia van Hulten