Ons Statenlid Edith van Dijk stelde Statenvragen namens de fractie PvdA Noord-Brabant
“Op 26 april jl. het bericht dat een 4 jarig kind geïnfecteerd is met Vogelgriep (H3N8)[1]. Het afgelopen jaar is pluimvee opgehokt vanwege de vogelgriep. De afgelopen weken bijna dagelijks berichten in de media over pluimveebedrijven die vanwege vogelgriep besmetting geruimd moeten worden. In Nederland en in Brabant. De COVID-pandemie is nog maar net bedongen en kan zo maar weer opleven in het najaar.
Vandaag 30 april lezen we in de Volkskrant dat vogelgriepvirus (H5Hn1) zo heftig rondgaat bij dieren dat er zorgen zijn, zelfs angst, voor overspringend naar mensen. En daarmee de kans op een nieuwe grieppandemie. Het artikel noemt ook andere virussen zoals Sars.
Al deze berichten roepen vragen bij de fractie van PvdA op over voorzorgsmaatregelen en het risico van een nieuwe epidemie in Nederland en daar buiten. COVID-19, Corona, was heel snel in ons land na de uitbraak in december 2019.
Onze vragen zijn:
- Welke voorzorgsmaatregelen treft Brabant, om te voorkomen dat de vogelgriep die onder pluimvee heerst, overspringt op mensen. Welke voorzorgsmaatregelen treft de provincie zelf en welke worden door het Rijk genomen. En hoe werkt u hierbij samen met de gemeenten en andere instanties zoals de GGD?
- Welke lessen zijn geleerd naar aanleiding van de Coronapandemie om te voorkomen dat een nieuwe pandemie uitbreekt en welke rol heeft het provinciebestuur hierin? Zie ook de genoemde virussen in het artikel van de Volkskrant.
- Welke voorbereidingen kunnen we nu treffen, mocht onverhoopt toch de vogelgriep of een ander virus op de mens overspringen? En hoe worden inwoners van Brabant hiervan op de hoogte gesteld?
Een andere zoönose waar we ons al langer zorgen over maken is salmonellose bij intensieve veehouderij. Deze ziekte wordt volgens GD en RIVM jaarlijks op veehouderijbedrijven waargenomen. Dit betreft zowel rundvee-, varkens- als ook pluimveebedrijven. Vooral bij pluimvee en varkensbedrijven die dicht bij elkaar staan, kan de besmetting van varkens overgaan naar pluimvee. In het programma ‘De Opstandelingen’ over de Graspeel kwam dit aan bod. Hierbij is een goede afstand belangrijk om besmetting over en weer te voorkomen.
- Kunt u aangeven welke voorzorgsmaatregelen de provincie neemt tegen deze zoönose bij vergunningverlening en handhaving? En wat is de rol van de GGD hierbij? Kunt u aangeven hoe de ontwikkeling is van deze zoönose in Brabant? Neemt deze toe of af? Graag een toelichting hierover.
Tot slot lezen we op de site van RIVM over de Staat van Zoönosen 2020 en de zoönosenstructuur. De zoönosenstructuur is ingericht naar aanleiding van de eindrapporten van het emerging zoönoses consortium en van de Commissie-van Dijk over de evaluatie van de Q-koorts-uitbraak. In deze rapporten zijn aanbevelingen gedaan voor cruciale verbeteringen bij de bestrijding van zoönosen en bij de early warning van opduikende zoönosen. [2]
- Kunt u toelichten hoe deze structuur is uitgewerkt in de provincie Noord-Brabant en welke voorzorgsmaatregelen hieruit voortvloeien voor alle bovengenoemde zoönosen? Is deze aangepast naar aanleiding van de COVID-19 pandemie?
- Kunt u aangeven hoe u alle bovengenoemde aspecten meeneemt in het beleidskader gezondheid en de monitor hiervoor?”
[1] Bron: https://bnonews.com/index.php/2022/04/china-reports-first-human-case-of-h3n8-bird-flu/
[2] https://www.rivm.nl/zoonosen