In de transitie naar een klimaatneutraal Brabant, speelt de energietransitie een belangrijke rol. Met het bestuursakkoord hebben we een stip op de horizon gezet: in 2050 moet onze provincie klimaatneutraal zijn. Dan moet ook al onze energie opgewekt zijn uit duurzame bronnen. Daarnaast hebben we tussendoelen gesteld voor 2030: dan willen we onze CO2-uitstoot met 55% hebben teruggebracht t.o.v. 1990, en moet 50% van onze energie uit duurzame bronnen komen. Om dit te bereiken, is een flinke versnelling nodig. In de Uitvoeringsagenda Energie 2024-2027 beschrijft het college van Gedeputeerde Staten hoe ze dit willen gaan bereiken. Vrijdag 30 augustus bespraken we de conceptversie in een themavergadering. GroenLinks en PvdA zijn blij met de verhoogde ambities van het nieuwe college en constateren dat gedeputeerde Bas Maes (SP) de enorme opgave serieus neemt.
In het bijzonder zijn wij heel blij met de verbeterde monitoring van onze klimaatdoelen. Hier hebben we het afgelopen jaar herhaaldelijk bij het college op aangedrongen, dus we zijn erg blij met de oplevering van een sterk verbeterde monitoringsrapportage waarin de voortgang van de energietransitie en de stand van zaken met betrekking tot onze klimaatdoelen inzichtelijk is gemaakt. We zijn ook heel positief dat deze geïntegreerd zal worden in de jaarlijkse sturings- en verantwoordingscyclus, zodat we als Provinciale Staten een vinger aan de pols kunnen houden. Dit blijft ook zeker nodig, aangezien we er nog lang niet zijn.
Ook hebben we de afgelopen tijd herhaaldelijk aandacht gevraagd voor het belang van energiebesparing. We zijn dan ook heel blij dat energiebesparing in deze nieuwe uitvoeringsagenda centraal staat. Tot slot zijn we uiteraard heel tevreden met de nadruk op rechtvaardigheid: in het motto “iedereen wordt er beter van, maar niemand rijk” kunnen wij ons heel goed vinden!
Uiteraard blijven er ook zorgen. Voor een aantal onderwerpen hebben we specifiek aandacht gevraagd. Hoewel we blij zijn met de extra nadruk op energiebesparing, is dit wat ons betreft nog te vrijblijvend. Wij hebben dan ook gevraagd om een concreet energiebesparingsdoel. Alles wat we niet verbruiken hoeven we ook niet op te wekken en te transporteren, dus energiebesparing is een heel effectief middel om de klimaatcrisis te bestrijden. De gedeputeerde heeft aangegeven hiermee na 2025 aan de slag te willen, dus wij blijven hier aandacht voor vragen.
Daarnaast mag de bijdrage van de industrie van onze fracties geconcretiseerd worden. In tijden waarin we veel van huishoudens verwachten, vinden wij het heel belangrijk dat juist de grootverbruikers ook hun deel bijdragen aan energiebesparing en CO2-reductie. De gedeputeerde heeft toegezegd te kijken waar hij de bijdrage van de industrie nog kan aanscherpen in de definitieve versie van de Uitvoeringsagenda, dus ook hier houden we een vinger aan de pols.
Tot slot hebben we het belang onderstreept van de extra inzet op de vergunningverlening voor en bouw van windturbines in het kader van een goede energiemix en het tegengaan van netcongestie. In dit kader hebben we ook aandacht gevraagd voor het tegengaan van lichthinder van windturbines voor omwonenden, zodat we het draagvlak voor windenergie zo groot mogelijk houden. Wij hopen dat dit onderwerp aandacht krijg in de definitieve Uitvoeringsagenda.
Al met al krijgen we positieve energie van deze Uitvoeringsagenda, maar blijven we de energietransitie en bovenstaande aandachtspunten de komende tijd in de gaten houden!