Stop geweld en agressie in het OV!

Door Fiona Bijl op 20 april 2024

Stop geweld en agressie in het OV!

De Brabantse Statenfracties van de PvdA en GroenLinks hebben grote zorgen over de toename van geweldsincidenten in het openbaar vervoer. De fracties hebben hierom  Schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten.

De partijen vragen het college hoe de provincie de busmaatschappijen Hermes en Arriva kan helpen om geweld in het OV tegen te gaan. “Goed en veilig OV zou vanzelfsprekend moeten zijn.”, aldus Statenlid Fiona Bijl. “GroenLinks steunt deze actie uiteraard. Het is hoog tijd dat hier meer aandacht voor komt! Samen met Laura van Hazendonk van GroenLinks heb ik eerder aandacht gevraagd voor de arbeidsomstandigheden van de buschauffeurs. Het geweld en de intimidatie tegen medewerkers van NS en busmaatschappijen is écht onacceptabel”.

De fracties van de PvdA en GroenLinks vragen verder naar de landelijke ontwikkelingen. In 2020 zijn afspraken vastgelegd in een convenant waar vervoerders, provincies en ministeries ook hun handtekening onder hebben gezet. Verder is er in 2023 een manifest getekend door maatschappelijke organisaties en politieke partijen. “Het is aan politiek, vervoerders en de samenleving als geheel om dit gedrag te stoppen”, aldus Fiona Bijl. ”De PvdA en GroenLinks zijn een petitie gestart om personeel en reiziger een hart onder de riem te steken.”

GL/PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop verwoordde het als volgt: “De maat is vol voor veel medewerkers in het OV en dat is heel erg begrijpelijk. De nood bij de medewerkers en vakbonden is hoog. Het lukt ondanks alles nog niet om voldoende concrete maatregelen te nemen.” Het Kamerlid heeft aan de staatssecretaris gevraagd wanneer deze concrete maatregelen genomen worden.

De petitie roept het Rijk op om snel met maatregelen te komen om geweld en agressie in het ov te stoppen en is hier te vinden. Onderteken jij deze petitie ook?

 

 

Fiona Bijl

Fiona Bijl

Woongeluk voor iedereen! Daar zet ik mij graag voor in. Mijn woonplaats is Reusel in de Brabantse Kempen. Mijn wieg stond in Eersel. Na de nodige omzwervingen ben ik ruim 20 jaar geleden vanwege de gezelligheid, rust en ruimte teruggekeerd naar de Kempen. Het kost je hier hooguit 5 minuten fietsen en je zit midden

Meer over Fiona Bijl