Daadkrachtige provincie.

Een betrokken, persoonlijk en betrouwbare overheid. We zetten in op een organisatie die meer doet en minder schrijft. Projecten, programma’s en samenwerkingsverbanden die geen uitvoeringsprojecten tot gevolg hebben beëindigen we.

De maatschappelijke opgaven zijn voor ons het uitgangspunt en bepalen welke activiteiten de provincie verricht. Daarbij is het relevant om aandacht te houden voor de rollen en verantwoordelijkheden van andere overheden (Rijk, waterschappen en gemeenten) en als provincie complementair te zijn aan onze medeoverheden. Als PvdA geloven wij in een daadkrachtige overheid die opkomt voor het algemeen belang. Voor de provincie hebben deze opgaven tot gevolg dat er meer dient te worden ingezet op het versterken van de provinciale rol in het ruimtelijke domein en op het verrichten van uitvoeringstaken. De rol van de provincie in de maatschappelijke opgaves waar Nederland voor staat zijn de komende jaren groter dan ooit. De Rijksoverheid dient de provincies te accommoderen om de grotere rol in de ruimte te spelen.

Organisatie

(1)

De maatschappij vraagt om een flexibele en adaptieve houding van de provincie. Het blijft als buitenstaander een uitdaging om samen te werken met de provincie. We blijven erop inzetten om dit te verbeteren en acteren vaker middels integrale projecten en programma’s. Ook het gebiedsgericht werken is een belangrijk ontwikkelpunt voor de organisatie, die ook in staat dient te worden gesteld om de transitie van themagericht naar gebiedsgericht werken te maken.

(2)

De maatschappelijke opgaves vragen om de versterking van de uitvoeringskracht van de provincie. We zetten in op een organisatie die meer doet en minder schrijft. Projecten, programma’s en samenwerkingsverbanden die geen uitvoeringsprojecten tot gevolg hebben beëindigen we. We versterken daarom het provinciale Ontwikkelbedrijf.

(3)

Ook de provincie voelt, net als de gemeenten, de krapte op de arbeidsmarkt. Gebrek aan medewerkers zet de realisatie van de provinciale doelen onder druk. Samen met de Brabantse gemeenten ontwikkelen we programma’s om een aantrekkelijkere werkgever te worden, bijvoorbeeld door medewerkers kansen te bieden bij meerdere organisaties actief te zijn. De flexpool voor woningbouw is hiervan een sprekend voorbeeld dat kan worden verbreed.

(3)

De provincie is een grote opdrachtgever en heeft invloed via haar subsidiebeleid. De PvdA wil dat de provincie haar inkoopvolume en subsidies gebruikt om een inclusieve arbeidsmarkt te stimuleren. Hierbij willen we af van het systeem waar per klus andere regels gelden en toe naar een systeem waar structurele sociale inspanningen beloond worden. Bij het inkopen van diensten willen we dat opdrachtnemers structureel mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen. De PvdA wil dat de provincie en alle Brabantse gemeenten één systeem hanteren zodat opdrachtgevers weten waar zij aan toe zijn en structureel socialer kunnen ondernemen. Voor de PvdA is bij aanbestedingen niet enkel de prijs bepalend maar ook fatsoenlijke werkgelegenheid, inclusiviteit en diversiteit en duurzaamheid.

Bestuur

 

(1)

Gelet op de maatschappelijke veranderingen zal de rol van de provincie veranderen. Voor de PvdA geldt dat hierbij grote aandacht is voor regionale samenwerking en weerbare overheid.

(2)

Alle Brabanders hebben recht op een goed bestuurde en slagvaardige gemeente die de eigen taken kwalitatief hoogwaardig uitvoert. De provincie heeft sinds enkele jaren niet langer de middelen (in de wet Arhi) om een besluit tot een gemeentelijke fusie te forceren. Desalniettemin neemt de provincie een actieve rol in het entameren (op basis van vrijwilligheid) van de versterking van de bestuurskracht van de Brabantse gemeenten.

(3)

De provincie blijft inzetten (als vervolg op het D66/PvdA-initiatiefvoorstel) op het betrekken van kinderen en jongeren bij de democratie.

(4)

De regionale nieuwsvoorziening wordt versterkt vanwege het belang voor de lokale en provinciale democratie. Dit doen we door een regierol te pakken en de veelal zieltogende lokale omroepen in Brabant te bewegen om samen te gaan op regionaal niveau. Uiteraard met behoud van de nabijheid van nieuws, die de lokale omroepen kenmerkt. Ook stimuleren we samenwerking tussen de regionale omroepen en onze professionele provinciale Omroep Brabant.

(5)

We maken ons zorgen over de democratische controle op taken die een regionale schaal vragen. De gemeenschappelijke taken  van de gemeenten op regionale schaal, zoals ruimte (jeugd)zorg/gezondheid, milieu en arbeidsmarkt raken uiteindelijk ook de beleidsterreinen van de provincie. In het kader van de samenwerking is een constructieve houding en bijdrage aan een betere ondersteuning van deze terreinen gewenst.

Veiligheid

(1)

We zien de ondermijning van de rechtstaat, het openbaar bestuur en de samenleving als een enorme bedreiging. Het is een gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid om criminaliteit en ondermijning een halt toe te roepen. De provincie heeft geen wettelijke veiligheidstaak, die ligt bij de Rijksoverheid en gemeenten. Toch is de dreiging van ondermijnende criminaliteit zo groot, dat we ervoor kiezen om (complementair aan andere overheden) een bijdrage te leveren waar dat mogelijk is. De provincie handhaaft daarom de steun voor de Taskforce Brabant-Zeeland.

(2)

Het is essentieel dat iedereen die aan de publieke taak werkt (ambtenaren, politici en bestuurders) dit veilig kunnen doen. Bedreiging van ambtenaren en politici verdienen een zerotolerance aanpak. De provincie zorgt voor een veilig werkklimaat op het provinciehuis en zet zich er via de Taskforce-RIEC voor in dat gemeenten dit ook op orde hebben en politie en justitie hier ook prioriteit aan geven.

(3)

De provincie blijft extra investeren in de veiligheid van het buitengebied door extra boa’s te bekostigen en de samenwerking Samen Sterk in Brabant te blijven steunen.

(4)

De provincie blijft zich inzetten om de leefbaarheid op vakantieparken te verbeteren en ondermijning weg te nemen.

(5)

Er dient meer aandacht te komen voor de veiligheid van buitenlandse werknemers in Brabant. Iedereen heeft recht op een veilige werk- en woonomgeving. We blazen de aanpak van het programma arbeidsmigranten nieuw leven in.

(6)

Voor het opruimen van drugsdumpingen op particulier terrein wordt gezocht naar een nieuwe regeling waarbij de kosten volledig worden vergoed met behulp van Rijksgeld. Daarbij staat voorop dat de rekening uiteindelijk bij de dumper terecht komt.

(7)

De provincie gaat er niet primair over, maar blijft zich richting het Rijk inzetten voor het behoud van de nabijheid van hulpdiensten (ambulance, politie en brandweer) op elke plek in Brabant.

.