Aanvalsplan wonen

Door Ward Deckers op 9 maart 2023

Er zijn veel te weinig woningen in Brabant. Als je jong bent en op jezelf wilt gaan wonen, of na een relatiebreuk kun je meestal geen betaalbare woningen vinden. Er moeten zo snel mogelijk extra woningen worden gebouwd, tijdelijke woningen en permanente woningen. Om te zorgen dat er de komende jaren in Brabant nóg meer woningen worden gebouwd heeft de PvdA het aanvalsplan ‘Wonen is voor iedereen’ opgesteld. De provincie moet zorgen dat de gemeenten betaalbare woningen kunnen blijven bouwen door de steden zoveel te laten bouwen als ze kunnen, procedures te versnellen, stikstofruimte te regelen en in financiering te voorzien. Het aanvalsplan werd vandaag in ontvangst genomen door de woonwethouders van de BrabantStad gemeenten. Arjen van Drunen(Breda), Pieter Paul Slikker (’s Hertogenbosch), Yusuf Celik (Tilburg),  Mieke Verhees (Eindhoven), Gaby van Waardenburg (Helmond).  Ook de BrabantStad steden willen graag zoveel mogelijk betaalbare woningen bouwen!

10-puntenplan PvdA Brabant

  1. Nóg meer woningen bouwen!

In 2023 werden er in Brabant de meeste woningen (13.500) gebouwd van de laatste 10 jaar. De komende vier jaar moeten er elk jaar nóg meer woningen worden gebouwd.

  1. In gelul kun je niet wonen!

Er is voldoende plancapaciteit in Brabant om de komende 4 jaar voldoende woningen te kunnen bouwen. De focus dient dus niet te liggen op nog meer nieuwe planvorming maar op het snel tot uitvoering brengen van de bestaande plannen.

  1. Gemeenten mogen binnenstedelijk zoveel bouwen als ze willen!

Om te stimuleren dat oude wijken worden herontwikkeld mogen gemeenten binnen het bestaande stedelijk gebied zoveel bouwen als ze willen. Daarmee maken we onze steden mooier, groener, duurzamer en krijgen bewoners een lagere energierekening.

  1. Ruimte voor nieuwbouwwijken als er binnen de stadsgrenzen geen ruimte meer is!

Als er binnen de grenzen van een stad geen ruimte meer is voor transformatie van verouderde locaties moet er worden gebouwd aan de grenzen van de stad. Natuurlijk wel op de juiste plek. Niet in de natuur, wel in het weiland naast bestaande wijken.

  1. Meer aandacht voor de bouw van betaalbare (koop- en huurwoningen) op de woningmarkt!

De provincie reserveert 200 miljoen om woningfinancieringen te verstrekken aan woningcorporaties en maatschappelijke organisaties. 

  1. Corporaties krijgen voorkeurspositie!

De verhuurdersheffing is door de Rijksoverheid eindelijk afgeschaft, zodat de woningcorporaties meer kunnen bouwen. De gemeenten en provincie beschouwen de woningcorporaties als voorkeurspartner bij het toewijzen van bouwgrond.

  1. De provincie financiert 5.000 tijdelijke woningen!

Tijdelijke woningen kunnen relatief snel worden gebouwd, zijn betaalbaar en duurzaam én hebben minder last van de stikstofbeperkingen in vergunningverlening. De provincie bestelt en financiert 5.000 tijdelijke woningen die door woningcorporaties worden beheerd en verhuurd.

  1. Verloederde vakantieparken transformeren naar betaalbare woonwijken!

Er zijn in Brabant steeds meer vakantieparken die verloederd zijn. De provincie moet samen met gemeenten en woningcorporaties deze vakantieparken opkopen, opknappen en vervolgens transformeren naar veilige woonwijken met kwalitatief goede en betaalbare woningen.

  1. Inzetten op transformatie van oude kantoor- en bedrijfsgebouwen naar betaalbare woningen!

Oude bedrijventerreinen worden betaalbare woonwijken en behouden hierbij hun authentiek karakter (vb. Strijp-S). Bij complexe transformatielocaties speelt de provincie een actieve rol.

  1. Alle stikstofruimte naar woningbouw!

Om de natuur te beschermen tegen stikstof worden er in Brabant geen natuurvergunningen meer verstrekt. De provincie dient zo snel mogelijk rigoureuze maatregelen te nemen om de stikstof uitstoot te verminderen. Grote woningbouwprojecten worden hierdoor onmogelijk. Als er weer stikstofruimte beschikbaar komt dient die prioritair te worden ingezet om woningbouw mogelijk te maken.

Ward Deckers

Ward Deckers

In de komende jaren bepalen we hoe Brabant eruitziet in de toekomst. Lukt het ons om sneller meer betaalbare huizen te bouwen? Of om een eerlijkere balans te vinden tussen bedrijvigheid aan de ene kant en gezondheid en natuur aan de andere kant? En hoe werken we aan een duurzame energievoorziening? Die ook nog eens

Meer over Ward Deckers