8 maart 2024

“Actie is nú geboden.” De maidenspeech van Saskia van Hulten.

Als Statenleden voor de eerste keer de Staten toespreken vanaf het katheder noemen ze dat een maidenspeech. Naar goed gebruik voegen de politici er een persoonlijke noot aan toe. Deze speech noemen ze een maidenspeech. Er vinden dan geen interrupties plaats. Maar meestal een applaus en zelfs een bloemetje om de vuurdoop te vieren. Op 2 februari was Saskia van Hulten het moment voor haar maidenspeech. Het debat ging over de verbonden partijen. Ze haakt aan bij warme truiendag die elk jaar op 2 februari plaatsvindt. De klimaatcrisis en hoe haar dochter daar naar kijkt.
Lees onder het filmpje de tekst van haar speech.

Voorzitter,

Vandaag is warme truien dag. Symboolpolitiek wat mij betreft, want klimaatverandering vraagt om veel meer. Het gaat om grote sociale én economische veranderingen, waar vooral de overheid en het bedrijfsleven verantwoordelijkheid voor zijn. Ik draag vandaag overigens wél een warme trui, omdat de thermostaat in het Provinciehuis nou eenmaal altijd een graadje lager staat. Daarmee geeft de provincie het goede voorbeeld en die voorbeeldfunctie kan ik alleen maar toejuichen.

Die voorbeeldfunctie hebben wij ook als het gaat om onze klimaat- en inclusie doelstellingen.

Mijn dochter heeft vorig jaar haar eindexamen gehaald, maar is niet gaan studeren. Daar is geen tijd voor, zegt ze. Het kantelpunt in de opwarming van de aarde is bijna bereikt. Actie is nú geboden. En dus studeert ze niet maar voert ze actie voor ambitieuzer klimaatbeleid. Maar de jongeren kunnen dit niet alleen. Zij hebben een overheid nodig die hun toekomst veilig stelt. Een overheid die ervoor zorgt dat we de klimaatdoelstellingen halen. Door het afschaffen van fossiele subsidies. Door woningen massaal te isoleren en het openbaar vervoer te verbeteren.

Onze inclusie doelstellingen zijn minstens zo belangrijk. Ik ben opgegroeid op vier continenten. Daardoor kwam ik al vroeg in aanraking met de warmte en rijkdom van andere culturen. Diversiteit is voor mij een vanzelfsprekendheid. Maar dat geldt niet voor iedereen. En daarom is het belangrijk dat we ook daarin het goede voorbeeld geven.

Ook naar verbonden partijen hebben wij een voorbeeldfunctie. De PvdA fractie wil de gedeputeerde complimenteren met de voorliggende Nota. In het bijzonder omdat hij daar nu het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en Inclusiebeleid in heeft meegenomen. Dank daarvoor.

Als volksvertegenwoordiger zal ik me altijd blijven inzetten voor onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en voorbeeldfunctie. Zeker als het gaat om klimaatverandering en inclusie. Zodat iedereen er in onze provincie letterlijk en figuurlijk warmpjes bij kan zitten, nu en in de toekomst.

Ik dank u wel.