Inbreng Perspectiefnota 2025, de doorvertaling van Bestuursakkoord 23-27

Door Ward Deckers op 5 april 2024

Op 5 april werd de Perspectiefnota 2025 behandeld tijdens de Statenvergadering. Deze perspectiefnota is extra belangrijk want het is niet alleen voor volgend jaar, maar een doorvertaling van het Bestuursakkoord ‘Samen maken we Brabant’ en daarmee dus bepalend voor de komende jaren en de koers van Brabant.

Voor de PvdA fractie is het vooral belangrijk dat we in actie komen, dus niet nog meer plannen maken, maar aan de slag gaan en concreet maken wat we beloofd hebben in het bestuursakkoord.  Hieronder lees je de inbreng van onze fractievoorzitter Ward Deckers. In de tekst staan links naar onze moties. (alle moties aangenomen die wij hebben als eerste hebben ingediend!)

Voorzitter, 

We zitten samen één jaar in deze Statenzaal. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik vind het een eer. We hebben het afgelopen jaar allerlei plannen gemaakt. Voor het herstel van natuur, het verstevigen van ons bestuur, het verduurzamen van onze energie, en ga zo maar door. Ook mijn fractie en ikzelf hebben daar enthousiast geprobeerd aan bij te dragen.  

Geen plannenmakerij, maar uitvoering!
En als ik zelfkritisch ben, dan vraag ik mij af: is nog meer plannenmakerij waar Brabant en de Brabanders het meest mee geholpen zijn? Dat heb ik me het afgelopen jaar vaak afgevraagd als ik na een lang debat met u op mijn fiets naar huis stapte. Want in de tussentijd dat wij hier met elkaar kibbelen over de tegenstelling tussen natuur en economie, zien wij buiten de maatschappelijke problemen. Bussen rijden niet vanwege een tekort aan chauffeurs, we hebben een grote klimaatopgave. De netcongestie zorgt ervoor dat de energievoorziening onder druk staat. Een hele generatie groeit op met de zorg geen huis te kunnen vinden. Allemaal uitvoeringsproblemen. Uitvoering, uitvoering en nog eens uitvoering. Daar draait het wat mij betreft de komende jaren om.
 

Voorzitter, in deze perspectiefnota is daar aandacht voor.  Zonder extra handjes en hersens ook geen extra uitvoering. Mijn complimenten voor deze perspectiefnota. De gewetensvraag is natuurlijk of het genoeg is. Zeker nu ze in Den Haag draaien vooral rondjes om elkaar heen draaien Een krachtige provincie is nodiger dan ooit. Geen . ‘intellectuele babbelbox’ maar snelle en verstandige actie. Snellere en betere uitvoering. Dat is wat we nodig hebben. 

Daarom is mijn oproep aan dit college: maak alsjeblieft snelheid met het vaststellen van de uitvoeringsagenda’s. En ga aan de slag. En ik doe ook een oproep aan ons allen. Een oproep om alles. op alles zetten om écht van betekenis te kunnen zijn voor die Brabanders die op de provincie rekenen. 

Voorzitter, daarom probeer ik ook een bescheiden bijdrage te leveren aan een snellere en betere uitvoering, op een paar belangrijke onderwerpen. 

Woningbouw
Laat ik beginnen bij het versnellen van de uitvoering van de woningbouw. Ik zie in dit huis overeenstemming op onze ambitie om sneller meer woningen te bouwen. Op korte termijn, om nú tegemoet te komen aan al die Brabanders die niks liever willen dan een eigen huis om hun eigen leven te leiden.
 

De verwachting van dit college is dat de woningbouwproductie die hiervoor nodig is, niet gehaald wordt. Dat vraagt om meer handen en hersenen. 

De makkelijke en snelle plekken om huizen te bouwen, zijn simpelweg op. De komende jaren gaan we meer ingewikkelde procedures tegemoet. We hebben dan ook meer mensen nodig met de specialistische kennis om deze procedures te begeleiden. Ik vind dat de provincie moet doen wat het kan om deze mensen op te leiden. Daarom onze motie uitvoeringskracht woningbouw. 

Raad van State
Als gevolg hiervan zijn in de afgelopen fors meer zaken beland bij de Raad van State. Zonder dat hier net zo veel handjes bij zijn gekomen. Dat leidt tot onnodige vertraging. De procedures van de Raad van State zijn super belangrijk voor onze democratische rechtstaat. Maar ze vragen veel meer tijd dan het woningtekort kan verdragen. Ik doe een hartenkreet om een krachtige lobby te starten om de Raad van State te voorzien van meer capaciteit. Het kan wat mij betreft niet waar zijn dat er mensen op straat slapen omdat wij in dit land te weinig capaciteit hebben georganiseerd bij de Raad van State. Daarom ook de motie met de  oproep ‘Capaciteit RvS’. 

Brabant inclusief
Een tweede onderwerp, een betere uitvoering is een inclusieve uitvoering. In Brabant tellen alle mensen. Toch is onze samenleving niet altijd toegankelijk voor iedereen. Onze taal niet goed spreken, een handicap of chronische ziekte. Het werkt belemmerend. De overheid moet volgens het “VN Verdrag handicap” zorgen dat iedereen gelijke kansen krijgt. Daar hoort wat mij betreft bij dat we iedereen betrekken bij de uitvoering. Mijn fractiegenoten bezochten de afgelopen maanden diverse bijeenkomsten georganiseerd door de provincie. Bijvoorbeeld over ‘Klare Taal’ een expert-werkgroep over kwetsbare doelgroepen in het OV. En wat viel op: Tal van experts zaten aan tafel. Maar níet de doelgroep zelf. Eerder sprak ik over de intellectuele babbelbox van de provincie. Zie hier het voorbeeld. Dit onderstreept het belang van rappe uitvoering van het VN-verdrag handicap. Niet nieuw, wel belangrijk. Daarom de motie ‘Een inclusief Noord-Brabant’.

Cultuur
Tot slot de uitvoering van cultuur maatregelen. We zien dat de uitvoering soms weerbarstiger is dan de ambitie. We hebben onze subsidieregeling hedendaagse cultuur gewijzigd. In de uitvoering zien we dat er twee instellingen zijn die door deze aanpassing van de regels zo fors gekort worden dat hun voortbestaan in gevaar is. Uitvoering die wat mij betreft haar ambitie voorbij schiet. Ik vraag het college hier nog eens goed naar te kijken en samen met betrokken gemeenten een overgangsregeling te treffen. En om die oproep nog wat kracht bij te zetten, dienen wij de motie in ‘Uitvoering subsidieregeling hedendaagse cultuur’ .

Voorzitter, ik hoop dat u allen mijn hartenkreet gehoord heeft. Laten we in dit huis ook de komende jaren stil staan bij een krachtige uitvoering. Daar met elkaar over debatteren. Maar vooral elkaar stimuleren om in actie te komen. 

 

Ward Deckers
fractievoorzitter PvdA Brabant

 

Mede ingediende moties, aangenomen:
M33-2024 Landbouw- en vrachtverkeer – van pilots naar beleid
M38-2024 Motie Investeren in steden én dorpen
M40-2024 Centraal inschrijvingsportaal woningzoekenden

Mede ingediende moties, niet aangenomen:
M60-2024 De Week van de Plantaardige Eiwitten

 

Lees hier de Perspectiefnota 2025: https://www.brabant.nl/-/media/714a862ab5b74907ac093dba13aaceba.pdf 

Bron: https://www.brabant.nl/bestuur/begroting-en-verantwoording/perspectiefnota-2025

In het kader van de financiële verordening 2022, stelt de provincie jaarlijks een perspectiefnota op.

De perspectiefnota bevat het meerjarig financieel perspectief en financieel kader, inclusief afweegbare ruimte. Het is de doorvertaling van het bestuursakkoord voor de komende bestuursperiode. Tevens bevat de perspectiefnota de strategische en beleidsmatige koers, als startpunt van de begroting.

Tot en met 2027 heeft de provincie, naast de gebruikelijke structurele kosten, € 481,4 miljoen om de ambities uit het bestuursakkoord te realiseren.

Begrotingsprogramma (bedragen x 1 mln) Gereserveerde middelen*
Bestuur en Veiligheid 21,9
Ruimte en Wonen 58,3
Water en Bodem 40,8
Natuur en Milieu 118,0
Economie, Kennis en Talentontwikkeling 46,2
Energie 22,6
Landbouw en Voedsel 30,3
Basisinfrastructuur Mobiliteit &
Mobiliteitsontwikkeling
60,1
Cultuur, Sport, Erfgoed en Vrijetijd 34,0
Organisatie (Bedrijfsvoering en Algemeen financieel beleid) 49,2

*De gereserveerde middelen worden op stelposten gezet en komen vrij wanneer de betreffende Uitvoeringsagenda door PS wordt vastgesteld.

 

Ward Deckers

Ward Deckers

In de komende jaren bepalen we hoe Brabant eruitziet in de toekomst. Lukt het ons om sneller meer betaalbare huizen te bouwen? Of om een eerlijkere balans te vinden tussen bedrijvigheid aan de ene kant en gezondheid en natuur aan de andere kant? En hoe werken we aan een duurzame energievoorziening? Die ook nog eens

Meer over Ward Deckers