Samen de Coronacrisis overwinnen

8 april 2020
Onze Brabantse samenleving is ijzersterk. De Coronacrisis verbroedert. Brabanders helpen elkaar de crisis door en veruit de meeste mensen houden zich aan de regels om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Ook binnen de PvdA Brabant zijn er mooie voorbeelden van sociale verbondenheid in tijden van crisis. Veel Brabantse PvdA-afdelingen bellen hun oudere leden op, gewoon om te vragen hoe het ermee gaat. We voorkomen daarmee eenzaamheid en passen goed op elkaar.

Méér dan verdiend is de brede waardering die de mensen krijgen die zorgen voor de zieke Brabanders en Brabant veilig houden! Wij zijn trots op de mensen in de zorg, het onderwijs (digitaal onderwijs geven vanuit huis valt niet mee), de politie en brandweer. Wat de PvdA Brabant betreft verdienen deze publieke helden ook na de Coronacrisis meer maatschappelijke waardering én betere arbeidsvoorwaarden.

We worden door de Coronacrisis keihard geconfronteerd met wat het állerbelangrijkste is in het leven, onze eigen gezondheid en die van onze naasten. Een maand geleden waren we op het provinciehuis vooral druk met politiek coalitiegedoe en stikstof, een paar weken later is de wereld volledig veranderd. Partijpolitiek is ineens heel wat minder relevant. De opgave voor de provinciale, maar zeker ook landelijke politiek is komende jaren samenwerken om Corona onder controle te krijgen en om de economie en samenleving op gang te houden.

De Coronamaatregelen zijn verlengd tot minimaal 28 april en zouden nog wel eens langer kunnen duren. Wij vinden dat de politiek het goede voorbeeld moet geven. Daarom hebben we er als PvdA-fractie ook op aangedrongen om als Provinciale Staten de komende tijd enkel nog digitaal te vergaderen. Digitale themabijeenkomsten (commissievergaderingen) zijn al mogelijk. Besluitvorming via internet helaas nog niet, daarvoor moet het kabinet nog een noodwet in werking laten treden. De PvdA-fractie hoopt dat deze wet er snel is en Provinciale Staten in mei digitaal besluiten kan nemen.

Het is belangrijk dat Gedeputeerde Staten wel doorgaat met het nemen van besluiten en besturen van Brabant. We zijn trots op onze gedeputeerde Erik, die ondanks de ongewisse politieke situatie gewoon hard aan het werk is. Daarnaast zijn we van mening dat het belangrijk is dat ook de ambtelijke organisatie van de provincie in Coronatijd zoveel mogelijk doordraait. Hoe meer de overheid gewoon door functioneert, hoe beter voor de samenleving en economie. Daarnaast moeten de projecten die na de Coronacrisis dienen te worden uitgevoerd om de economie op gang te helpen nu worden voorbereid. Er is dus geen tijd om stil te zitten! We vinden als PvdA-fractie dat de provincie investeringen moet doen die Brabant op de lange termijn sterker maken. Daarom zijn we blij dat het provinciebestuur al 2,5 mln euro heeft vrijgemaakt om te zorgen dat mensen die door de crisis tijdelijk of permanent geen baan meer hebben kunnen worden om- en bijgeschoold.

Wat de situatie in het Brabantse provinciebestuur dubbel bijzonder maakt is dat er momenteel in tijden van crisis een minderheidscoalitie van VVD, D66, GroenLinks en PvdA Brabant bestuurt. Terwijl er ondertussen wordt gewerkt aan een nieuwe coalitie van VVD, Forum voor Democratie, CDA en Lokaal Brabant. Twee weken geleden werd bekend dat de nieuwe coalitie het inhoudelijk eens is geworden over een nieuw bestuursakkoord en dat er zes kandidaten voor het gedeputeerden schap zijn aangewezen. Volgens informateur Alfred Arbouw is de reden dat de nieuwe coalitie nog niet van start gaat dat het praktisch niet mogelijk is om een Statenvergadering te organiseren om de drie zittende gedeputeerden te ontslaan en vier nieuwe gedeputeerden aan te stellen.

De PvdA-fractie vindt het onverantwoord om in tijden van crisis van college te wisselen. Het nieuwe provinciebestuur staat voor de grote opgave om de Brabantse samenleving en economie weer op de rails te krijgen. Het vaststellen van een nieuw regulier bestuursakkoord geeft geen antwoord op de opgave die er door de Coronacrisis is ontstaan. Dat is geen opgave die over zes weken klaar is, de effecten van de Coronacrisis op economie en samenleving zijn zo ontwrichtend dat hier de volledige focus op moet worden gericht en minimaal een jaar voor nodig is. Daarom is het belangrijk dat er een stabiel en ervaren provinciebestuur en bestuursakkoord met brede maatschappelijke en politieke steun komt. Een provinciebestuur met vier nieuwe gedeputeerden en regulier bestuursakkoord dat door vier van de elf partijen in PS (met maar één zetel meerderheid in PS en zonder betrokkenheid van de andere zeven partijen) is opgesteld geeft niet de zekerheid van stabiel bestuur dat in crisistijd nodig is.

Bredere betrokkenheid van de andere partijen sluit niet alleen beter aan op de rapportage Op zoek naar zuurstof van rapporteurs Van der Velden en Arbouw, maar biedt ook meer draagvlak voor de zware taak waar het nieuwe provinciebestuur voor staat. Aan veel coalitie/oppositiegedoe in de Staten heeft Brabant écht niets. De Coronacrisis vergt van alle partijen dat ze over hun eigen politieke schaduw heen springen en gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen voor het bestuur van Brabant. Wat ons betreft praten alle partijen in Provinciale Staten eerst mee over de wijze waarop de provincie het komende jaar de Coronaopgave aanpakt en gaat een breed samengesteld ervaren College dit vervolgens de komende tijd uitvoeren. De PvdA levert daar graag een constructieve bijdrage aan.

Stijn Smeulders

Fractievoorzitter Statenfractie PvdA Brabant