Opening sollicitaties voor Provinciale Staten en Waterschappen

19 juli 2022

Voor de komende Provinciale Staten en Waterschapverkiezingen 2023 zoekt de PvdA de allerbeste kandidaten!

Misschien ben jij dat, of ken je iemand die dat is. Op deze pagina vind je alle informatie over hoe je jezelf kandidaat kan stellen, het profiel dat we zoeken, en over de procedure. Wil je solliciteren? Doe dat dan uiterlijk 5 september 2022 (12:00 uur). Solliciteren kan via het formulier onderaan deze pagina.

Profiel Statenlid                                                Profiel kandidaat Waterschappen

Ik wil mij kandideren, hoe kan ik dat doen.

Je kunt jezelf kandidaat stellen door het formulier onderaan deze webpagina in te vullen. Hier kun je ook de keuze maken of je je kandideert voor de Provinciale Staten, het Waterschap Aa en Maas, het Waterschap Brabantse Delta of het Waterschap De Dommel.
Naast je motivatiebrief en je CV is een filmpje essentieel.

Het formulier sluit automatisch op 5 september 2022 (12:00 uur). Enkel volledig ingevulde formulieren worden geaccepteerd. In het formulier moet je letten op de volgende zaken.

Persoonsgegevens

Let op dat alle persoonsgegevens die je invult overeen komen met de informatie zoals geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Deze is in te zien via https://mijn.overheid.nl. In een later stadium van de kandidaatstellingsprocedure dien je een scan van je identiteitsbewijs aan te leveren.

Lidmaatschap PvdA

Kandidaten moeten op het moment van kandidaatstelling ledenrechten hebben van de PvdA.

Brief, filmpje en CV

Kandidaten moeten een brief en filmpje van maximaal 90 seconden aanleveren waarin zij toelichten waarom zij een plek op de kandidatenlijst moeten hebben. Ook moeten kandidaten hun CV aanleveren.

Getekende erecode

Om toegelaten te kunnen worden tot de kandidaatstellingsprocedure dient iedere kandidaat de erecode getekend aan te leveren bij kandidaatstelling. De erecode van de PvdA geeft voor alle leden aan hoe te handelen in politieke en bestuurlijke functies. Om kandidaat te zijn namens de PvdA dien je de kernwaarden en gedragsnormen zoals geformuleerd in de erecode te onderschrijven.  De erecode is te downloaden via onderstaande link.

Download de Erecode.

Getekende interne bereidverklaring

Om toegelaten te kunnen worden tot de kandidaatstellingsprocedure dient iedere kandidaat de ‘interne bereidverklaring kandidaatstelling 2023’ getekend aan te leveren bij kandidaatstelling. Deze regelt de interne verplichtingen die de kandidaat draagt ten aanzien van de partij, zoals de contributie- en afdracht verplichting.

Download de interne bereidverklaring.

Waar kan ik terecht als ik contact zoek?

De kandidaatstellingscommissies voor de Provinciale Staten van Noord-Brabant de drie Waterschappen zijn via de mail bereikbaar op [email protected]. Twijfel je of je aan het profiel voldoet, of heb je aanvullende vragen? Neem dan contact op voor de Provinciale Staten met Arthur van Iersel (+31 6 222 85258; [email protected]) en voor de Waterschappen met Marjolein de Bruin ( +31 6 14369260; [email protected]).

Hoe kan ik mij kandideren als lijsttrekker

Het gewestbestuur Brabant heeft gekozen om geen lijsttrekkersverkiezingen te organiseren voor de Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen in 2023. In plaats daarvan is aan de kandidaatstellingscommissies gevraagd om een advies uit te brengen over de gehele lijstvolgorde, inclusief de positie van lijsttrekker. Het is aan de kandidaatstellingscommissies zelf om te organiseren hoe zij in gesprek gaan met de kandidaten die hebben aangegeven het lijsttrekkerschap te ambiëren.

Geef daarom in je motivatiebrief en je video duidelijk aan dat je voor het lijsttrekkerschap kandideert.

Voor de nummer-1 positie op de lijst zijn wel aanvullende vereisten gesteld naast de criteria zoals die in de profielschetsen zijn opgenomen. Deze aanvullende eisen zullen de kandidaatstelling commissies hanteren bij het formuleren van hun advies.

Vereisten lijsttrekker

De lijsttrekker is het gezicht van de Provinciale Statenlijst/ Waterschapslijsten en beschikt over aantoonbare ervaring in omgang met de media. Bij voorkeur geniet de lijsttrekker bekendheid binnen de partij én daarbuiten. De lijsttrekker heeft een duidelijke visie over de rol van de Provinciale Staten dan wel de rol van de Waterschappen, de rol van de sociaaldemocratie en de toekomst van Noord Brabant. Deze persoon draagt deze visie sterk uit. De lijsttrekker is een strateeg, teamplayer en leider, zowel naar binnen als naar buiten.
De lijsttrekker speelt een beeldbepalende rol in het campagneteam, heeft een actieve communicatiestijl en weet de inhoudelijke lijn van het verkiezingsprogramma in heldere boodschappen voor alle Brabanders uit te dragen. Voor deze rol heeft de lijsttrekker in de maanden voorafgaande aan 23 maart 2023 voldoende tijd.
Voor het traject na de verkiezingen beschikt de lijsttrekker aantoonbare kwaliteiten om te onderhandelen, om duurzame allianties sluiten en om maximaal invloed uit te oefenen op de politieke agenda.

Hoe ziet de procedure eruit tot de ALV van 19 november 2022

Vanaf vandaag is de kandidaatstellingsperiode voor de Provinciale Staten en Waterschap verkiezingen 2023 open. Je kan tot 5 september 2022, 12:00 uur, via het formulier onderaan deze pagina aanmelden. In de week daarna zullen de kandidaatstellingen worden gecontroleerd op volledigheid. Daarna zal de kandidaatstellingscommissies beginnen met een selectie van de kandidaten. De commissies nodigen geselecteerde kandidaten vervolgens uit voor de gesprekken. Er zullen meerdere gespreksrondes worden georganiseerd in september en oktober. De kandidaatstellingscommissie Provinciale Staten hebben de zaterdag 24 september en 1 oktober hiervoor gereserveerd. De kandidaatstellingcommissie Waterschappen zal op 17 en 24 september de gesprekken voeren.

Volgens de planning worden de conceptlijsten door het gewestbestuur begin november geaccordeerd en aan de Algemene Ledenvergadering van 19 november ter vaststelling voorgelegd.

Wanneer kan ik mij kandidaatstellen?

Vanaf vandaag is de kandidaatstellingsperiode voor de Provinciale Staten en Waterschap verkiezingen 2023 open. Je kan tot 5 september 2022, 12:00 uur, via het formulier onderaan deze pagina aanmelden. Hierna is het niet langer mogelijk om toegelaten te worden tot de procedure. Daar zijn geen uitzonderingen op te maken.

Vergeet niet de keuze maken of je je kandideert voor de Provinciale Staten, het Waterschap Aa en Maas, het Waterschap Brabantse Delta of het Waterschap De Dommel.
Naast je motivatiebrief en je CV is het aanleveren van een filmpje essentieel.

Wie zitten er in de kandidaatstellingscommissies?

De samenstelling van de kandidaatstellingcommissies is te downloaden via onderstaande links.

Commissie Provinciale Staten                             Commissie Waterschappen

Solliciteren

Via het onderstaande formulier kun je jezelf kandideren voor een plek op de lijst van de Partij van de Arbeid voor de verkiezing van de Provinciale Staten van Noord-Brabant of de drie waterschappen in Noord-Brabant (Brabantse Delta, De Dommel en Aa en Maas) in 2023.

Het uiterste moment dat de sollicitatie verzonden dient te zijn is 5 september 2022 (12:00 uur).

Om toe te kunnen worden gelaten tot de procedure moet iedere sollicitant het volgende overhandigen:

  • Persoons- en lidmaatschapsgegevens;
  • Een kopie van het legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart);
  • Motivatiebrief, sollicitatiefilmpje en CV;
  • De erecode, getekend door de sollicitant;
  • De interne bereidverklaring, ingevuld en getekend door de sollicitant;

Enkel volledig ingevulde formulieren worden geaccepteerd. Let erop dat alle persoonsgegevens die je invult overeenkomen met de informatie die geregistreerd is in de Basisregistratie Personen (BRP). Deze is te raadplegen via https://mijn.overheid.nl.

Voor vragen/opmerkingen over het invullen van het formulier kun je mailen naar [email protected].

Klik op de foto om naar het formulier te gaan.

Of gebruik deze link: https://forms.gle/itGn35yBQTjXyj9g7